Що готують на Різдво в Україні: 5 найпопулярніших страв

Традиційні різдвяні страви України: кутя, борщ, вареники, голубці та пряники з покроковими рецептами та списком інгредієнтів.

Ілюстративне фото / www.pexels.com
Ілюстративне фото / www.pexels.com

Різдво в Україні – це час сімейних традицій, ароматних страв та святкового настрою. Кожна родина готує свої улюблені страви, але є п’ять класичних рецептів, які готують майже у всіх українських домівках. Ми підготували для вас покрокові рецепти та список необхідних інгредієнтів, щоб ваше святкування було справжньою гастрономічною насолодою.

1. Кутя – символ Різдва

Інгредієнти:

  • Пшениця – 1 склянка

  • Мед – 3 ст. л.

  • Волоські горіхи – 50 г

  • Родзинки – 50 г

  • Мак – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Пшеницю промити та відварити до м’якості.

  2. Мак залити окропом, дати постояти 10 хвилин, потім подрібнити.

  3. Додати до пшениці мед, горіхи, родзинки та мак.

  4. Добре перемішати та подавати охолодженою.

2. Вареники з картоплею

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 г

  • Вода – 200 мл

  • Яйце – 1 шт.

  • Картопля – 500 г

  • Цибуля – 1 шт.

  • Сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Замісити тісто з борошна, води, яйця та дрібки солі.

  2. Відварити картоплю, зробити пюре та додати смажену цибулю.

  3. Розкачати тісто, вирізати кружечки, начинити картопляною масою.

  4. Варити у киплячій воді до спливання, подавати зі сметаною.

3. Борщ із свининою

Інгредієнти:

  • Свинина на кістці – 500 г

  • Буряк – 2 шт.

  • Морква – 1 шт.

  • Картопля – 3 шт.

  • Цибуля – 1 шт.

  • Томати – 2 шт.

  • Часник – 2 зубчики

  • Сіль, перець, лавровий лист – за смаком

Приготування:

  1. Відварити свинину до готовності, процідити бульйон.

  2. Додати нарізані картоплю, моркву, буряк та томати.

  3. Варити 20 хвилин, додати сіль, перець та лавровий лист.

  4. В кінці додати подрібнений часник і дати настоятися 10 хвилин.

4. Голубці з рисом і м’ясом

Інгредієнти:

  • Капуста – 1 качан

  • Рис – 100 г

  • Фарш яловичий або свинячий – 300 г

  • Цибуля – 1 шт.

  • Морква – 1 шт.

  • Сіль, перець – за смаком

  • Томатна паста – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Капусту обдати окропом, відокремити листя.

  2. Змішати фарш із відвареним рисом, додати обсмажену цибулю та моркву.

  3. Загорнути начинку в капустяні листки, викласти в каструлю.

  4. Залити томатною пастою, розведеною водою, тушкувати 40 хвилин.

5. Печиво «Різдвяні пряники»

Інгредієнти:

  • Борошно – 300 г

  • Мед – 3 ст. л.

  • Цукор – 100 г

  • Яйце – 1 шт.

  • Вершкове масло – 100 г

  • Прянощі (кориця, гвоздика, імбир) – по 0,5 ч. л.

Приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти до отримання м’якого тіста.

  2. Розкачати тісто, вирізати формочками печиво.

  3. Випікати при 180°C 10–12 хвилин.

  4. За бажанням прикрасити глазур’ю або цукровою пудрою.

Ці рецепти допоможуть відчути справжній дух українського Різдва та порадувати рідних смачними стравами.

Всі рецепти