Різдво в Україні – це час сімейних традицій, ароматних страв та святкового настрою. Кожна родина готує свої улюблені страви, але є п’ять класичних рецептів, які готують майже у всіх українських домівках. Ми підготували для вас покрокові рецепти та список необхідних інгредієнтів, щоб ваше святкування було справжньою гастрономічною насолодою.
1. Кутя – символ Різдва
Інгредієнти:
Пшениця – 1 склянка
Мед – 3 ст. л.
Волоські горіхи – 50 г
Родзинки – 50 г
Мак – 2 ст. л.
Приготування:
Пшеницю промити та відварити до м’якості.
Мак залити окропом, дати постояти 10 хвилин, потім подрібнити.
Додати до пшениці мед, горіхи, родзинки та мак.
Добре перемішати та подавати охолодженою.
2. Вареники з картоплею
Інгредієнти:
Борошно – 500 г
Вода – 200 мл
Яйце – 1 шт.
Картопля – 500 г
Цибуля – 1 шт.
Сіль, перець – за смаком
Приготування:
Замісити тісто з борошна, води, яйця та дрібки солі.
Відварити картоплю, зробити пюре та додати смажену цибулю.
Розкачати тісто, вирізати кружечки, начинити картопляною масою.
Варити у киплячій воді до спливання, подавати зі сметаною.
3. Борщ із свининою
Інгредієнти:
Свинина на кістці – 500 г
Буряк – 2 шт.
Морква – 1 шт.
Картопля – 3 шт.
Цибуля – 1 шт.
Томати – 2 шт.
Часник – 2 зубчики
Сіль, перець, лавровий лист – за смаком
Приготування:
Відварити свинину до готовності, процідити бульйон.
Додати нарізані картоплю, моркву, буряк та томати.
Варити 20 хвилин, додати сіль, перець та лавровий лист.
В кінці додати подрібнений часник і дати настоятися 10 хвилин.
4. Голубці з рисом і м’ясом
Інгредієнти:
Капуста – 1 качан
Рис – 100 г
Фарш яловичий або свинячий – 300 г
Цибуля – 1 шт.
Морква – 1 шт.
Сіль, перець – за смаком
Томатна паста – 2 ст. л.
Приготування:
Капусту обдати окропом, відокремити листя.
Змішати фарш із відвареним рисом, додати обсмажену цибулю та моркву.
Загорнути начинку в капустяні листки, викласти в каструлю.
Залити томатною пастою, розведеною водою, тушкувати 40 хвилин.
5. Печиво «Різдвяні пряники»
Інгредієнти:
Борошно – 300 г
Мед – 3 ст. л.
Цукор – 100 г
Яйце – 1 шт.
Вершкове масло – 100 г
Прянощі (кориця, гвоздика, імбир) – по 0,5 ч. л.
Приготування:
Змішати всі інгредієнти до отримання м’якого тіста.
Розкачати тісто, вирізати формочками печиво.
Випікати при 180°C 10–12 хвилин.
За бажанням прикрасити глазур’ю або цукровою пудрою.
Ці рецепти допоможуть відчути справжній дух українського Різдва та порадувати рідних смачними стравами.


