Тісто філо вже давно завоювало популярність серед шеф-кухарів та любителів домашньої кухні. Легке, хрустке та неймовірно універсальне, воно підходить як для солодких, так і для солоних страв. У цьому матеріалі ми підготували 5 покрокових рецептів з тіста філо, які можна легко приготувати вдома.
1. Класичний баклава з горіхами
Інгредієнти:
Тісто філо – 250 г
Волоські горіхи – 200 г
Мед – 100 мл
Вершкове масло – 100 г
Цукор – 50 г
Покроковий рецепт:
Розтопіть вершкове масло та змастіть ним форму для випічки.
Викладіть перший лист тіста філо, змастивши його маслом. Повторіть для половини листів.
Подрібнені горіхи змішайте з цукром і рівномірно розподіліть по листах.
Накрийте рештою листів тіста, змащуючи кожен маслом.
Випікайте при 180°С близько 30 хвилин до золотистої скоринки.
Полийте медом готову баклаву та дайте їй охолонути.
2. Смачні круасани з сиром
Інгредієнти:
Тісто філо – 200 г
Твердий сир – 150 г
Вершкове масло – 50 г
Яйце для змащування
Покроковий рецепт:
Наріжте тісто філо на трикутники.
Натертий сир викладіть на широкий край трикутника.
Складіть у формі круасана та змастіть збитим яйцем.
Випікайте при 190°С близько 15 хвилин до золотистого кольору.
3. Лазанья з овочами у філо
Інгредієнти:
Тісто філо – 300 г
Кабачок, баклажан, перець – по 100 г
Помідори – 150 г
Сир моцарела – 150 г
Оливкова олія, сіль, спеції
Покроковий рецепт:
Наріжте овочі кубиками і обсмажте на оливковій олії.
Змастіть форму для випічки маслом та викладіть перший лист тіста філо.
Викладіть шар овочів і трохи сиру.
Повторіть шари до кінця.
Випікайте при 180°С 25–30 хвилин.
4. Солоні рулети з шинкою та сиром
Інгредієнти:
Тісто філо – 200 г
Шинка – 150 г
Сир – 100 г
Вершкове масло – 50 г
Покроковий рецепт:
Розкладіть листи тіста, змастивши їх маслом.
Викладіть шинку та сир.
Скрутіть у рулет і випікайте при 190°С 15–20 хвилин.
5. Фруктовий штрудель
Інгредієнти:
Тісто філо – 250 г
Яблука – 3 шт.
Цукор – 50 г
Кориця – 1 ч. л.
Родзинки – 50 г
Вершкове масло – 50 г
Покроковий рецепт:
Наріжте яблука кубиками і змішайте з цукром, корицею та родзинками.
Розкладіть листи тіста, змастивши маслом, викладіть начинку.
Скрутіть у рулет і випікайте при 180°С 25 хвилин.
Тісто філо – ідеальний варіант для тих, хто цінує швидкі та ефектні страви. Завдяки хрусткій текстурі і тонким листам воно робить будь-який рецепт по-справжньому вишуканим. Спробуйте наші покрокові рецепти з тіста філо та відкрийте для себе нові кулінарні горизонти вдома.